blank.gif Artikelen Start » Tocht Slenaken 2012 blank.gif
Artikelen: Tocht Slenaken 2012
Tocht Slenaken 2012

Bromfietstocht Slenaken 2012

Op zaterdag 11 augustus komen een 12tal leden bij elkaar in ons nieuw clublokaal café Maneslust Biej Mieke om vandaar te beginnen aan onze jaarlijkse bromfietstocht.

Eerst een lekker bakje koffie en daarna gaan we goed gehumeurd en met veel goede moed op pad. Dit jaar treffen we het met het weer, zonneschijn en voor de komende dagen 25 gr.

Onze gids, Jan Janssen, rijdt voorop. Hij zal ons vele mooie plaatsen, weggetjes en vergezichten tonen. Ongelooflijk hoe Jan al die kleine weggetjes weet te vinden in ons Limburgs land maar ook in Belgisch Limburg.

In een woord formidabel!

De route:  Neer, Stevensweert (hier de eerste koffiestop), Roosteren, Tudderen, Doenrade.

In Doenrade een stop bij een brasserie Dobbelsteijn. Een normale uitsmijter was hier te bestellen, jammer genoeg geen “Stein-uitsmijter” (uitsmijter met 6 eieren).  De blonde serveerster wilde wel als duopassagier mee naar het zuiden, maar haar baas dacht daar anders over. Dan gaat de route verder: Doenrade, Brommelen, Weustenrade, Colmont.

In Colmont kregen we met het eerste pechgeval te maken. Jan Jansssen kreeg een lekke achterband. Wiel eruit, band plakken en in een record tijd was de band gerepareerd. De tocht kon weer voortgezet worden.

In deze tocht waren ook hier en daar wat korte zandpaden. Normaal gesproken worden deze vermeden, maar om te genieten van de vergezichten is het soms van belang om deze zandpaden te benutten. Maar van vergezichten kwam niet veel, complete stoflawines werden er gefabriceerd. Onze gids heeft ons dit jaar grondig op de proef gesteld, veel STOF, BERG op BERG af,  POORTJE hier POORTJE daar inclusief een onbewaakte spoorweg overgang.

De behendigheid met onze voertuigen is met 100% verbeterd. Dikke plus ook voor de dames!

Vervolg route: Holset (pauzeplaats), Sippenaeken en Teuven (Belgisch Limburg).

In een afdaling,  in de buurt van Teuven, verloor Wiet v/d Goor de macht over het stuur en vloog uit de bocht. Stuntman Wiet, met zijn super snelle reactie, wist zijn bromfiets in bedwang te houden en de schade te beperken. Uiteindelijk kwam hij weer op de weg terecht en deed alsof er niets was gebeurd. Jammer dat enkele mensen het gezien hebben.

Vanuit Teuven was het nog enkele kilometers te gaan om uiteindelijk in Slenaken aan te komen, alwaar we omstreeks 17.30 uur arriveerden.  Een route van 105 km hadden we erop zitten.

Bij aankomst in Slenaken reden Piet Selen en Wiet van de Goor weer huiswaarts. Wiet kondigde aan: volgen jaar ga ik een overnachting boeken!

De gesprekstof die na het avondeten op tafel kwam, was echte sjaele wazel (dit hoort er normaal bij, de dames waren er al op voor bereid). Rond de klok van 23.45 uur dook iedereen onder de wol.

De volgende ochtend: 8:30 uur ontbijt. De opkomende zon stond als een kegel aan de horizon en het beloofde een prachtige dag te worden.

Vertrek om 9.45 uur richting de Voerstreek. Route: Moelingen, Loen, Lixhe,  Lanaye.

Bij herberg Les Bulots te Lanaye was onze 1e stop voor die dag. Een prachtig oud cafeetje (heel apart) welk gelegen is in een volksbuurt waar de tijd is stil blijven staan. Een echte aanrader!

Dan vervolgen we onze route: de oversteek van het Albert kanaal, Zussen, Vroenhoven, Gellik, Lanaken (stad). In Lanaken kreeg John (dae lange oet Vinlo, eine echte vinlo-naer) pech. Gebroken gaskabel. Ook hier weer een snelle reparatie en de tocht kon worden voortgezet. Vanuit  Lanaken ging het richting Uikhoven. Hier hebben we de lunch genuttigd en veel sjaele wazel gedaan.

Bij vertrek was bij Toon (nieuwste lid) de achterband lek. Een stukje staaldraad zat erin. Ook weer snel plakken en de tocht kon weer worden voortgezet.

Vervolg route: Uikhoven, Kotem,Vucht, Stokkum, Heppeneert.

In Heppeneert werd nog een laatste pauze ingelast. De terrassen waren overvol, maar uiteindelijk vonden we een plaatsje. Enkele namen koffie met Belgische vlaai, andere grote potten bier.

Dan volgt het laatste gedeelte: Heppeneert, Ophoven,  Neeritter, Haler, Baexem, Nunhem en komt Neer  in zicht. Op het terras van ons clublokaal werd dit weekeinde afgesloten onder het genot van meerdere potten bier. Verder werd er nog veel nagepraat. Terug blikkend kunnen we stellen dat we overweldigend weer hebben gehad en de benen van Bertje  bruin waren geworden (van de zon en van het stof).

Op zondag hebben we een tocht gemaakt van 115 km.

Namens de groep bedankte Bertje Jan Janssen voor het toch weer in elkaar draaien van deze sublieme tocht.

P.S; de Yamaha’s hebben het dit jaar goed gedaan, op een vonkje na!

Verslag opgesteld door Wiel Berben.