blank.gif Artikelen Start » Tocht Slenaken 2015 blank.gif
Artikelen: Tocht Slenaken 2015
Verslag tocht Slenaken 2015

Bromfietstocht Slenaken 2015

Op zaterdag 8 augustus om 9.30 uur verzamelen bij ons clublokaal. Koffie leuten en dan wordt er richting Zuid-Limburg vertrokken. We zijn met 18 personen, 5 vrouwen en 13 mannen. Zo zie ja maar, de groep is explosief gegroeid dit jaar. Mag ik opmerken dat er steeds meer belangstelling komt voor deze tocht.

De voorspellingen voor het weekend waren opperbest, zaterdag 24 en zondag 25 graden. Perfecte temperatuur om een lange rit te maken. Bij vertrek was het toch maar 17 gr. en een echtpaar (toch al wat langer getrouwd) had geen jack bij zich. Met het vrouwtje had ik medelijden en daarom besloot ik om haar, bij mij thuis, een jack van de club te halen.

Na instructie: hoe te rijden en waar op te letten vertrok de groep rond de klok van 9.50 uur. Via binnenwegen richting Neeritter alwaar de grens overgestoken werd om vervolgens naar Maaseik te rijden. Op de markt in Maaseik de eerste koffiepauze. Dan gaat de tocht verder, via Elen, Dilsen Stokkum en Leut naar Maasmechelen. Bij fietscafé Passerei had Jan een tafel gereserveerd. Lekker buiten lunchen en genieten van de stomme kall uitgekraamd door de Prónstökkers. Dit jaar had Wiel Berben vriendin Jutta bij zich en normaliter denk je dat hij dan wel 6 eieren kan gebruiken. Niets is minder waar, de teller bleef op 3 stuks staan.

Dan vervolgen we onze tocht via Kotem, Borsem, Neerharen, Lanaken, Veldwezelt, Heulekom en Eben-Emael naar Lanaye. Alvorens in Lanaye aan te komen dient zich het eerste pechgeval aan. Bij de bromfiets van Gerard (weer een Kreidler) was het scharnierpunt van het schakelmechanisme afgebroken. Blok staat in de 3e versnelling, een ongunstige situatie om in de bergen te rijden. Daar we op het hoogste punt stonden kon Gerrit toch naar beneden rijden. Tot in Lanaye. Bij een boer werd de zaak aan elkaar gelast en Gerard kon weer schakelen. Voor de groep koffiepauze bij het rustiek cafeetje. Voor de nieuwkomers een café om je ogen uit te kijken. Dan gaat de tocht verder via ’s Gravenvoeren naar Slenaken alwaar we rond 17.45 aankomen. Een route van 130 km van Neer naar Slenaken.

Opgemerkt mag worden dat de navigatiecursus, gegeven door Ben Hendrikx, zijn vruchten heeft afgeworpen. Geen enkel fout zat in de route.

Dan eerst bijkomen! Lekker opfrissen en genieten van een lekker pilske.

Het diner was weer goed verzorgd. Dit jaar geen wandeltocht naar de ijsboerderij voor een lekker (groot) ijsje. Men was te moe om een avondwandeling te maken.

Onder de parasols werd weer veel onzin uitgekraamd. Om 23.00 ging iedereen naar bed. Je kunt merken dat de deelnemers ouder worden!

De volgende ochtend: 8.30 uur ontbijt. In het dal van Slenaken hing de mist. Wat gaat de zondag ons brengen?  Buienradar: regen rond de klok van 9.30 u. Gelukkig had die het mis, het bleef droog.

Vertrek om 9.50 uur. We worden uitgezwaaid door meerdere personen.  We rijden richting Heyenrath. Dan Mechelen en verder naar het tankstation in Wittem. Onze machines hadden dorst en deze werd gelest. Dan op naar Eys, een gebied waar de stijgingen begonnen. Dan richting Vijlen en Holset naar de eerste pauzeplaats. Gezellig in het zonnetje genieten van een lekker kopje koffie (sommige met een stukje vlaai erbij). Dan verder richting Lemiers. Lemiers ligt op de grens met Duitsland. Het echte werk begon hier. Richting Orsbach werd het een pittige klim, die door iedereen genomen kon worden. Via het industrieterrein Aventis wilde ik naar Horboch, maar op dat moment raakte de TomTom van streek. Het werd zoeken en zoeken en uiteindelijk via Simpelveld en Kerkrade kwam ik weer op de route. Door dit geintje hadden we meer dan ’n half uur tijd verloren waardoor we later op ons lunchadres te Gillrath aankwamen. De eigenaar had ons niet meer verwacht. In een Italiaans restaurant ging de pizza gretig over de tafel en een Duits biertje ging er ook in. Rond de klok van 3 uur gaat de tocht verder richting Heinsberg. Dan een wegafsluiting net voor Heinsberg. Snel de Tom Tom raadplegen en een richting kiezen. Via landweggetjes kom ik weer op de geplande route. Toch weer wat tijd verloren. De lucht begon zich te betrekken en we moesten nog 40 km rijden. Via Karken, Effeld gaan we richting Vlodrop. Hier duiken we Nederland weer binnen en vervolgen we onze weg naar Melick waar de laatste pauze (bij de Prins Bernhardmolen)  gepland was. En dan begint het te druppelen. Lichte regen wil ons het laatste stukje verpesten.

Dan maar verder rijden. Inmiddels hadden 10 mensen besloten om niet meer naar Neer terug te rijden. Deze mensen reden rechtstreeks naar huis. Via Roermond en Horn richting Neer. In het Buggenumse veld werd de lucht wat grimmiger. Wat meer gas geven en droog bij Mieke binnen vallen. Eenmaal binnen viel het met bakken uit de hemel.

Terug kijkend hebben we een super mooi weekend gehad, met maar 1 pechgeval en heel veel stomme waasel.

Opgemerkt mag worden dat de groep veel gelachen heeft en genoten van de rit die Jan had uitgezet.

Op zondag hebben we een tocht gemaakt van 145 km.

Verslag opgesteld door Jan Janssen.